
 
 
 
 
 
 
 
 
         November 12, 2010 
 
HON. WILSON Q. BACOR 
Punong Barangay 
Binaliw Barangay Hall 
Cebu City 
 
Dear Punong Barangay Bacor: 
 
 This has reference to your letter dated November 11, 2010, requesting legal opinion on 
the following concerns – 
 

-  The scope and limitation of the appointing authority of the punong barangay.  Do all 
appointments issued by the Punong Barangay have to be approved or concurred by 
the majority of all the members of the sangguniang barangay? 
 

-  On the creation of barangay-based institutions/committees, can the Punong 
Barangay take sole or full responsibility in creating them and the appointment of the 
chairpersons thereof without the concurrence/approval of the sanggunian? 
 

             In reply to the first concern, there are two types of appointive barangay officials other 
than the barangay secretary, barangay treasurer and the lupong tagapamayapa, which are: 1) 
the barangay tanod whose appointment would require the approval of the sangguniang 
barangay per Section 389 (b)(5) of the Local Government Code, and 2) those barangay 
appointive officials occupying or to occupy positions created by the barangay government.  In 
the latter case, the barangay ordinance creating the office may or may not require the approval 
of the sangguniang barangay on the appointment issued by the Punong Barangay, depending 
on the provisions of the barangay ordinance which created the new positions (DILG Legal 
Opinion No. 43 S2008, June 12 , 2008). 
 
 On the second issue, we would like to point out that the creation or establishment of 
barangay-based institutions are provided by law (such as the Local Government Code for the 
lupong tagapamayapa and barangay development council and  the Juvenile Justice & Welfare 
Act for the Local Council for the Protection of Children) or Presidential Issuance such as the 
creation of the peace and order council.  Hence, the composition and membership are already 
provided, and if the legal bases for the creation of this barangay-based institutions or bodies do 
not call prior approval or authorization from the sanggunian, then the creation thereof can be 
made by the Punong Barangay through the issuance of an Order only.  But please do not 
confuse the  barangay-based institutions with the different sangguniang barangay committees, 
since the latter are creations of the sanggunian concerned as may embodied in its Internal 
Rules of Procedure.  
 
        Truly yours, 
 
 
        PEDRO A. NOVAL, JR. 
          Regional Director 
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