
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        May 25, 2007 
 
MS. GRETHEL S. ORTEGA 
M L G O O 
DILG Consolacion Office 
Consolacion Municipal Hall 
Cebu 
 
Dear Ms. Ortega: 
 
 This has reference to your letter dated May 24, 2007, inquiring whether DILG 
Legal Opinion No. 70 S2003, dated May 13, 2003, still subsists or has it been superseded 
by a contrary ruling from the Department. 
 
 In reply thereto, this level is not aware of any subsequent opinion contrary to or 
superseding DILG Legal Opinion No. 70 S2003, dated May 13, 2003. We have not 
received any advice from Central Office on the matter.   
 

It might be of interest to note that even before the issuance of DILG Legal 
Opinion No. 70, the Department has been consistent in holding that the Code does not 
expressly prescribe for a specific voting requirement for the passage of an appropriation 
ordinance.  Hence, the general rule on the passage of an ordinance should be made to 
apply.  And that the pertinent provision on the matter is Article 107(g) which provides 
that “no ordinance or resolution passed by the sanggunian in regular or special session 
duly called for the purpose shall be valid unless approved by a majority of the members 
present, there being a quorum xxx” (DILG Opinion No. 103 S2001, December 18, 2001).    

 
     Truly yours, 
 
 
     PEDRO A. NOVAL, JR. 
        Regional Director 
 

.cc :  Atty. G. J. Emeterio S. Moreno, Jr. 
         Director, Legal Service 
         DILG Central Office 
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