
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        January 19, 2011 
 
 
ATTY. JOSELITO RAMON O. CASTILLO 
Calderon Davide Trinidad Tolentino & Castillo Law Office 
Suite 408,  M. Diaz Building 
Osmeña Boulevard corner Avila Street 
Cebu City 
 
Dear Atty. Castillo: 
 
 This has reference to your letter dated January 10, 2011, requesting legal opinion  
whether or not the requirement on the concurrence by the majority of all the members of the 
sangguniang barangay of the appointment issued by the Punong Barangay applies to all 
appointed positions in the barangay. 
 
 In reply thereto, the concurrence by the majority of all the members of the sangguniang 
barangay of the appointment issued by the Punong Barangay applies to all appointed positions 
in the barangay as a rule.  This can be gleaned from Section 389(b)(5) of the Local Government 
Code of 1991.   
 
              However, the barangay is authorized to create such other positions or offices as may be deemed 
necessary to carry out the purpose of the barangay government in accordance with the needs of public 
service, subject to the budgetary limitations on personal services prescribed under Title Five, Book II of 
the Local Government Code (Sec. 387b, LGC).    Hence, there may be positions in the barangay created 
by the sangguniang barangay through an ordinance.  The barangay ordinance creating the office or 
position may or may not require the approval of the sangguniang barangay on the appointment issued 
by the Punong Barangay, depending on the provisions of the barangay ordinance which created the new 
positions.  If the barangay ordinance expressly provides that the approval from the sangguniang 
barangay is not required for the appointment issued by the Punong Barangay, then the appointment 
issued by the Punong  Barangay is sufficient to commence official relation as employees of the barangay 
for those persons so appointed.  On the other hand, if such approval is required, then the appointment 
of the Punong Barangay is incomplete without the approval of the sangguniang barangay.  If the 
ordinance creating the new position is silent as to the requirement of approval by the sangguniang 
barangay, then Section 389(b)(5) of the Local Government Code, the general law on the matter, will 
apply.  

       Truly yours, 
 
 
 
       PEDRO A. NOVAL, JR. 
         Regional Director 
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