
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       March 4, 2009 
 
HON. MYRNA N. SCHREURS 
Mayor 
Garcia-Hernandez Municipal Hall 
6307 Bohol 
 
Dear Mayor Schreurs: 
 
 This has reference to your letter dated February 19, 2009, seeking clarification 
whether or not Section 4F.01(2), Article F, Chapter 1 of Ordinance No. 02-11-004 of the 
Municipality of Garcia-Hernandez is valid. 
 
 You mentioned in your letter that the Bohol Provincial Legal Officer already 
rendered an opinion upholding the validity of said ordinance which was concurred by the 
Office of the Ombudsman (Visayas).  An ordinance is presumed valid until declared 
otherwise by a competent court.  It is only the Supreme Court that can declare with 
finality whether a law or an ordinance or any other legislative measure is valid or not. 
 
 However, we wish to stress that  DILG MC No. 2006-70 dated June 26, 2006, and 
the pronouncements of DILG Secretary Ronaldo V. Puno on the matter were issued in 
connection with the implementation or observance by local government units of Section 
133(e) of the Local Government Code, which provides – 
 

“Sec. 133.  Common Limitations on the Taxing Powers of Local 
Government Units. – Unless otherwise provided herein, the exercise of the 
taxing power of provinces, cities, municipalities, and barangays shall not 
extend to the levy of the following: 
 
  .xxx  xxx  xxx 
 
    (e). – Taxes, fees and charges and other impositions upon goods carried 
into or out of, or passing through, the territorial jurisdiction of local 
government units in the guise of charges for wharfage, tolls for bridges  or 
otherwise, or other taxes, fees or charges in any form whatsoever upon 
such goods or merchandise.” 
 

       Very truly yours, 
 
 
 

         
    PEDRO A. NOVAL, JR. 

          Regional Director 
.ord/legal 
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