
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        January 6, 2010 
 
 
HON. GREG G. SANCHEZ, JR. 
Vice Governor 
Cebu Provincial Capitol 
Cebu City 
 
Sir: 
 
 This has reference to your letter dated January 04, 2009, on two legislative 
measures of the sangguniang panlalawigan of Cebu which you personally considered as 
dubious and irregular. 
 
 It can be surmised from your letter and from the copies of the subject legislative 
measures attached thereto, on two separate sessions of the sangguniang panlalawigan you 
temporarily left the session hall after these sessions were called to order.  As the 
Presiding Officer Pro Tempore (as reflected in the attachments), Board Member Agnes 
A. Magpales took over as Presiding Officer.  It was at this juncture that the two 
legislative measures in question were taken up by the body. 
 
 Perusing through the aforementioned legislative measures, Appropriation 
Ordinance No. 2009-10 and Appropriation Ordinance No. 2009-11, it is noted that both 
enacted ordinances were approved by the Governor.  Both are now called approved 
ordinances.  As such, they are presumed valid which only the court can declare 
otherwise.   Our Department is without authority to pass upon the validity of said 
measures.   
 
 Nevertheless, without touching on the validity of the subject ordinances, the 
following provisions of the Local Government Code of 1991, its implementing rules and 
regulations and decision of the Supreme Court are worth pondering in relation to the 
issue at hand – 
 

- Section 49(b) of the Local Government Code provides that in the event of the 
inability of the regular presiding officer to preside at a sanggunian session, the 
members present and constituting a quorum shall elect from among 



themselves a temporary presiding officer.  He shall certify within ten (10) ten 
days from the passage of ordinance enacted and resolution adopted by the 
sanggunian in the session over which he temporarily presided. 

 
- Art, 107(g) of the IRR of Local Government Code provides that no ordinance 

or resolution passed by the sanggunian in a regular or special session duly 
called for the purpose shall be valid unless approved by a majority of the 
members present, there being a quorum.  Any ordinance or resolution 
authorizing or directing the payment of money or creating a liability shall 
require the affirmative vote of a majority of all the sanggunian members for 
its passage.  Hence, an ordinance to be valid must be voted upon or approved  
by the number of members (simple majority or absolute majority) required by 
law in a session duly called for constituting a quorum. 

 
- Internal rules of procedure may be waived, disregarded or suspended by the 

deliberative body by way of a vote of the majority (Romulo vs. Yñiguez, L-
71908, February 04, 1986). 

 
Truly yours, 

 
 
 

PEDRO A. NOVAL, JR. 
                                                                                        Regional Director 
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