
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
       July 8, 2008 
 
MR. JOSE G. HORTELANO 
Biasong, Balamban 
6041 Cebu 
 
Dear Mr. Hortelano: 
 
 This has reference to your letter dated July 02, 2008, requesting legal opinion on 
filling  of vacancy in the sangguniang barangay. 
 
 In reply thereto, please be advised that as provided in Section 45(a)(3) permanent 
vacancies in the sangguniang barangay shall be filled by appointment by the city or 
municipal mayor upon the recommendation of the sangguniang barangay.    The 
requirement regarding the recommendation by the sangguniang barangay concerned is 
mandatory.   The mayor cannot appoint a person who is not recommended by the 
sangguniang barangay (DILG Legal Opinion 46-1995).   
 
 As regards the candidate who garnered the 8th highest number of votes in the last 
barangay election, he does not have the right to succeed the 7th slot.  Automatic 
succession applies only to members of the sanggunian, not to losers in the election (DILG 
Legal Opinion Nos. 127-1994 & 73-1995).   He can be appointed to fill the vacancy, 
provided he is recommended by the sangguniang barangay concerned. 
 
 On the last issued raised in your letter, for as long as there could still be quorum 
to validly conduct a session, it will be up to the sangguniang barangay whether or not to 
submit its recommendation to the Mayor the appointment of a person to fill the vacancy 
therein. 
 
       Truly yours, 
 
 
 
       PEDRO A. NOVAL, JR. 
                            Regional Director 
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