
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        March 15, 2010 
 
 
HON. MARIO PATRICIO P. BARCENAS 
Mayor 
City Hall 
Carcar City, Cebu 
 
Dear Mayor Barcenas: 
 
 This has reference to your letter dated March 12, 2010, requesting legal opinion 
on the following – 
 

1. Is it proper for the sangguniang panlungsod to declare the veto of the local 
chief executive as inofficious and ineffectual? 

 
2. What happens to the vetoed appropriation ordinance which the sanggunian 

failed to override? 
 

3. Is there any prescribed period for the sanggunian to override the veto of the 
local chief executive? 

 
In reply to the first issue, please be advised that it is not within the power of the 

sanggunian to pass upon the validity of the exercise of the local chief executive of his 
veto power.  There is nothing in the Local Government Code of 1991 which provides for 
such authority.  What the Code provides is on authority of the sanggunian to override the 
veto of the local chief executive, and that is by 2/3 votes of all the members of the 
sanggunian concerned. 

 
As regards the second concern, the vetoed items in the appropriation ordinance 

are deemed to have been disapproved with the sangguniang failing to override the said 
veto.  The item or items in the appropriation ordinance of the previous year 
corresponding to those vetoed shall be deemed reenacted (Section 55(b), Local 
Government Code of 1991). 

 
On the third issued, the Local Government Code of 1991 does not provide for a 

prescriptive period within which for the sanggunian to override a particular veto of the 
local chief executive.  And we have also not encountered any law or jurisprudence that 
provides for the same. 

 
      Truly yours, 
 
 
 
      PEDRO A. NOVAL, JR. 
        Regional Director 
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